Auto leasen op de zaak? Welke lease vormen zijn er?

Auto leasen op de zaak

auto leasenEen auto van de zaak. Wanneer wil je een auto leasen als ondernemer? En wanneer kun je beter een auto kopen? Dat is natuurlijk afhankelijk van je financiële situatie. Heb je het geld liggen om een auto zelf aan te schaffen? En wil je deze gewoon rijden tot het einde? Dan is leasen misschien minder voordelig. Maar wil je steeds een redelijk nieuwe auto blijven rijden? En wil je risico en betaling spreiden? Dan is leasen meer iets voor jou. Met operationeel leasen geef je alle zorg over belasting, verzekering, onderhoud en restwaarde uit handen. Je hebt dan ook recht op vervangend vervoer zodra er iets gebeurt met je auto. Welke vormen van lease zijn er eigenlijk? Naast operationele lease kennen we financial lease en private lease. Wat zijn de verschillen in auto leasen?

Het verschil tussen operationele en financiële lease

In de volksmond wordt onder leasen ‘operationeel leasen’ verstaan. Dit is echter slechts één vorm van leasen. Naast operationele lease is er ook financiële lease. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen operationele en financiële lease voor jou als ondernemer?
1. Bij financiële lease is jouw bedrijf eigenaar van de auto gedurende de periode van de lease en heb je dus ook het economische risico. Bij operationele lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. De leasemaatschappij draagt dus ook het risico.
2. Bij operationele lease is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor de wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparatie van de auto. Bij financiële lease is jouw bedrijf daar zelf verantwoordelijk voor.

Operationele lease

Bij operationele lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto en neemt de volledige financiering op zich. Je ‘huurt’ als het ware voor langere tijd de auto en deze wordt daarmee niet jouw eigendom. De risico’s voor onderhoud, restwaarde en schade liggen allemaal bij de leasemaatschappij. Kosten voor belasting en verzekering zijn ook voor de leasemaatschappij en worden verrekend in het maandelijkse bedrag dat je betaalt. De BTW betaal je per maand en je kunt de auto niet op de balans van je onderneming zetten. Je boekt de netto leasetermijnen als kosten op de exploitatierekening. Aan het einde van de looptijd kun je ervoor kiezen om de auto voordelig te kopen. Maar je kunt ook een nieuwe auto kiezen en verder gaan met leasen. Bij deze vorm van auto leasen worden jou dus alle zorgen uit handen genomen.

Financial leasing

Er is nog een vorm van auto leasen. Financial lease of financiële lease is een zakelijke vorm van financiering waarmee jouw onderneming een auto aanschaft. Je zoekt een auto uit, en de leasemaatschappij betaalt namens jouw bedrijf de aanschafprijs excl. de BTW. De BTW betaal je in een keer aan het begin van de looptijd. Financial lease voorziet alleen in de auto. Verzekering, reparatie, onderhoud, banden en belastingen zijn dus niet inbegrepen. De te betalen maandtermijnen bestaan alleen uit aflossing en rente. Je kunt een aanbetaling doen of een slottermijn afspreken, waardoor de maandelijkse termijnen omlaag gaan. Ook kan jij je oude auto inruilen en tegen die waarde een verlaging krijgen van het totaalbedrag. Uiteindelijk is dit een vorm van ‘huurkoop’.

Aan het einde van de looptijd ben jij eigenaar van de auto. En heb je dus over een bepaalde looptijd een lening bij de leasemaatschappij. Omdat jouw bedrijf bij het aangaan van de leaseovereenkomst economisch al eigenaar wordt van de auto, mag je deze op de balans van je onderneming zetten. Na betaling van alle termijnen is jouw bedrijf ook juridisch eigenaar en krijg je het eigendomsbewijs in handen. Het voordeel is dat je honderd procent financiering kunt krijgen voor de auto, zonder dat het jouw leenvermogen aantast. Het enige onderpand van de lening is de gefinancierde auto. En je kunt toch gebruik maken van fiscale afschrijving, omdat je de auto vanaf dag één op de balans kunt zetten. En de rente is volledig aftrekbaar.

Zakelijk leasen of private lease?

Het verschil tussen zakelijke en private- ofwel privé lease is vooral een fiscaal verschil. Bij de zakelijke vorm zet je de kosten op je balans of boek je de maandelijkse kosten. Bij private lease betaal je de kosten met privé geld, waarover je al inkomstenbelasting hebt betaald. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke en zakelijke situatie welke vorm voordeliger is.

——————————————-
LEES OOK: Zelfstandig en mobiel met je auto van de zaak
EN Veel kilometers in de auto vraagt om goede autobanden
——————————————-

Zakelijk leasen

Als je zakelijk een auto least, zet je de auto op de zaak, via een leasebedrijf. Omdat het privé gebruik van de auto door de belastingdienst gezien wordt als extra inkomen, moet je daar de zogenaamde bijtelling over betalen zodra je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met die auto. Normaal gezien moet je voor het privé gebruik van je auto 22 procent van de nieuwwaarde van de auto optellen bij je inkomen en betaal je over het gehele inkomen vervolgens belasting. Bij duurzame vormen van autorijden, zoals hybride of elektrisch rijden, kan dat voordeliger zijn omdat je dan niet 22 maar 15 of zelfs maar 7 procent van de aanschafwaarde bij je inkomen op hoeft te tellen. Voor hybride auto’s geldt trouwens vanaf januari 2017 weer een hogere bijtelling. Volledig elektrische auto’s blijven wel voordeliger in de bijtelling.

Private Lease

Private Lease is een vorm van operationele- of financiële lease voor privé personen. Voor een vast bedrag per maand lease je dan een auto, zonder dat deze op de zaak staat. Gewoon van je eigen geld. De auto wordt dan op jouw eigen naam geregistreerd bij de RDW in geval van financiële lease. En de auto blijft ook hier eigendom van de leasemaatschappij bij operationele lease. Bij operationele lease wordt jou ook weer alle zorg voor je auto uit handen genomen. En kun je na een tijdje ook weer een nieuwer model kiezen om in te rijden. Voor de belastingdienst geldt privé gebruik via private lease niet als extra inkomen. Je betaalt dus ook geen bijtelling. Je hebt immers over het geld waarmee je deze lease betaalt al inkomstenbelasting betaald. Afhankelijk van jouw winst en de belastingschaal waarover je af moet rekenen kan deze vorm van private lease zelfs voor ondernemers voordeliger zijn. Dat rekensommetje kan jouw belastingadviseur en de leasemaatschappij voor je maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.