De komende maanden gaan de hervormingen op de ontslagwetgeving in Nederland op de schop. Onder andere de ketenregeling en ontslagroute zijn herzien en worden aangepast. Voor zowel werknemers als werkgevers heeft de nieuwe wet flinke gevolgen. Het belangrijkste voor beide partijen om te weten? Wij hebben hier de belangrijkste punten voor je opgesomd.
Wijzigingen per juli 2014.
1. flexibele krachten na 78 weken een tijdelijk contract
na 78 weken op uitzendbasis te hebben gewerkt, heeft flexibel personeel recht op een arbeidscontract bij de uitzendorganisatie.
2. Tijdelijk contract wordt stilzwijgend verlengd
Vanaf juli 2014 geldt een aanzegtermijn: werkgevers moeten werknemers een maand vóór het verlopen van hun contract aangeven of zij wel of niet mogen blijven werken.
3: loondoorbetalingplicht na 6 maanden definitief
Personeel dat (tijdelijk) boventallig is, dient na zes maanden in dienst te zijn altijd te worden doorbetaald. Tot op heden kon bij een contractverlenging de loonbetalingplicht worden uitgesloten.
Wijzigingen per juli 2015.
4. Ketenregeling van zes naar 3 maanden
Werknemers hebben vanaf juli 2014 na drie tijdelijke contracten binnen 2 jaar al recht op een contract voor onbepaalde tijd. De periode tussen twee contracten mag nooit korter dan 6 maanden zijn (in plaats van de huidige 3 maanden) om tot een nieuwe keten te behoren.
5. Verandering ontslagroute
Vanaf juli 2015 staat de ontslagroute vast, en deze is afhankelijk van de ontslagreden.
6. Ontslagaanvragen binnen 4 weken afgehandeld
De toestemming voor ontslag via het UWV is vier weken geldig, en binnen die periode moet de ontslagbehandeling worden gestart.
7. Transitievergoeding in plaats van ontslagvergoeding
De ontslagvergoeding verdwijnt en wordt vervangen door de transitievergoeding. Die vergoeding is voor om-/bijscholing en is er voor werknemers die langer dan twee jaar in dienst zijn geweest
8. Eerder werk aanvaarden bij werkloosheid
Na een halfjaar zoeken naar werk op eigen opleidings-/ervaringsniveau, moet je vanaf juli 2015 al het werk aanvaarden om recht op een ww-uitkering te behouden.
9. Eerder werk aanvaarden bij werkloosheid
In plaats van 38 maanden, heb je vanaf juli 2015 maximaal 24 maanden recht op een ww-uitkering.
In 2020 zijn er veel nieuwe regels bij gekomen. Bekijk ze HIER.