VAR-verklaring afgeschaft, Eerste Kamer stemt ermee in

door: Vivienne Westerhoud.
VAR verklaringVAR-verklaring is de Verklaring ArbeidsRelatie, die alle ZZP-ers en Freelancers aan hun opdrachtgevers moesten geven. Het gaf zekerheid dat de betrokken freelancer niet als werknemer gezien zou kunnen worden en dus de opdrachtgever geen loonbelasting verschuldigd was. Na een lange periode van onzekerheid heeft de Eerste Kamer dinsdagavond ingestemd met het nieuwe modelovereenkomstensysteem van staatssecretaris Wiebes. Een meerderheid van de Eerste Kamer-leden tekende het voorstel dat een afschaffing per 1 mei aanstaande steunt. We mogen eraan wennen tot januari 2017, dat als overgangsperiode wordt aangegeven.

Nieuwe modelcontracten

In plaats van de VAR- verklaring zullen we moeten werken met zgn. modelcontracten. De nieuwe modelcontracten vervangen het huidige systeem van VAR-verklaringen, waarmee de overheid momenteel tracht vast te stellen of iemand echt op zelfstandige basis werkt of eerder een verkapt werknemer in loondienst is.

Verkapt loondienstverband

De VAR voorkomt nu nog niet altijd dat iemand aan het werk is als schijnzelfstandige, terwijl zijn of haar opdrachtgever profiteert van het feit dat hij geen loonbelasting en sociale premies hoeft te betalen. Dit heet verkapt loondienstverband. Iemand komt elke dag naar kantoor, doet wat de manager hem of haar vraagt en kan niet zelf bepalen waar en wanneer of hoe het werk gedaan wordt. Het betreft dus een werknemer, die zich slechts voordoet als ondernemer.

Moeilijke beslissing Eerste Kamer

Het duurde even voordat ze het er in Den Haag over eens waren. De toezegging van de Eerste Kamer is er niet zonder slag of stoot gekomen. De afgelopen maanden was er in de Senaat namelijk veel kritiek op de plannen van Wiebes en werden er meerdere concessies gedaan. Onder andere een ruime overgangsperiode waarbij opdrachtgevers en opdrachtnemers langer de tijd krijgen om aan de nieuwe regels te wennen. Dit werd van de staatssecretaris geëist door de Eerste Kamer. De toezegging van Wiebes dat er een overgangsfase tot 1 mei 2017 komt, was gisterenavond een van de belangrijke redenen waardoor een meerderheid van de Senaat in stemde met de afschaffing van de VAR.

Angsten ZZP’ers zijn onterecht

ZZP’ers en Freelancers vrezen dat zij door de strengere regels bestaande opdrachten zullen kwijtraken of nieuwe klussen zullen mislopen. Ze zijn bang dat hun opdrachtgevers mogelijk ineens loonbelasting zullen moeten gaan betalen. Opdrachtgevers op hun beurt zien het niet zo zitten dat de zelfstandigen, met wie zij wellicht al een poos samenwerken, straks kunnen worden gezien als werknemers. Wiebes noemt deze angsten onterecht. Alleen constructies die echt niet kloppen, zoals mensen die als ZZP’er worden opgegeven maar eigenlijk gewoon in loondienst zijn bij de opdrachtgever, zullen straks sneller door de fiscus kunnen worden getraceerd. Echte ZZP-ers of Freelancers mogen zelf bepalen waar en wanneer zij hun werkzaamheden uitvoeren. Zij nemen als het ware de klus aan en bepalen zelf hoe, wanneer en waar deze geklaard wordt. Als echte zelfstandige zou je zelfs theoretisch je werk door iemand anders moeten kunnen laten uitvoeren. Uiteindelijk ben je dan natuurlijk wel eindverantwoordelijke voor de kwaliteit van het werk.

Voorbeeldovereenkomsten

Wil je weten hoe de nieuwe overeenkomsten of modelcontracten eruit zien? Zelfstandigen en opdrachtgevers kunnen enkele voorbeeldovereenkomsten van de contracten waarmee ze moeten gaan werken al inzien op de website van de Belastingdienst.

Wil je meer weten over de modelovereenkomsten die straks de VAR-verklaring zullen vervangen? Hier lees je alles over de werking van het nieuwe ZZP-modelcontract. Het wordt dus nog belangrijker om goed met opdrachtgevers af te spreken wat het betekent om geen werknemer maar een freelancer te zijn. Vergeet niet ook dat stukje freedom vooral niet. Het brengt de frisse wind waar opdrachtgevers tekort aan hebben. En het geeft jou de vrijheid en de creativiteit, die jou deden besluiten om niet de veiligheid van een loondienst verband te kiezen. Voor de echte freelancer of ZZP-er dreigt er dus geen enkel gevaar door deze nieuwe regels.

De Tweede Kamer stemt op 2 februari over deze kwestie. We houden je op de hoogte!

Bron: NOS.nl

Een reactie

  1. Easystart Office

    Nu de VAR al een tijdje weg is, mis ik hem eigenlijk niet. Had de impact wel groter verwacht, maar de nieuwe contractvormen maken de VAR inderdaad onnodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.