Risico’s van een eigen zaak: hoe tackel je ze?

Risico’s van een eigen zaak

risico'sVoor veel mensen klinkt het als muziek in de oren: voor jezelf werken. Een eigen zaak hebben is echter lang niet altijd zo rooskleurig als je denkt. Er komen veel risico’s bij kijken, waar je misschien wel helemaal niet aan hebt gedacht. Wij zetten hier 3 risico’s op een rijtje en geven natuurlijk ook tips om deze risico’s te tackelen!

  1. Financieel risico

Wanneer je een eigen bedrijf wilt opstarten, is er vaak geld nodig. Geld om bijvoorbeeld een bedrijfspand te kopen of te huren, geld om de producten die je gaat verkopen aan te schaffen of geld om (toekomstig) personeel uit te betalen. Dit geld kun je lenen bij de bank, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat je dit geld ook echt terugverdient. Anders zal de bank je niet zo snel een lening verschaffen.
Omdat je in het begin vaak nog niet zoveel geld verdient (je moet eerst nog naamsbekendheid krijgen), is het daarom handig om eigen geld te hebben. Hier kun je jouw eigen salaris van betalen of aan de bank laten zien dat je zelf ook investeert en risico loopt, zodat zij eerder een lening geven. Daarnaast is een ‘back-up-baan’ bij een werkgever ook een goede optie. Wanneer blijkt dat je eigen bedrijf iets moeizamer loopt, heb je toch nog een salaris achter de hand.

  1. Werkdruk risico

Een eigen bedrijf hebben kost veel meer tijd dan de meeste denken. Met een 9-tot-5 mentaliteit red je het niet. Waar je als werknemer bij een ander bedrijf de deur achter je dicht trekt wanneer je naar huis gaat, heb je bij een eigen bedrijf nog te maken met hele andere zaken. Jij bent tenslotte zelf verantwoordelijk voor de resultaten van het bedrijf, maar ook voor de toekomst van de zaak. Klanten houden jou namelijk verantwoordelijk voor de ervaring die ze met jouw bedrijf hebben, ook al heb je daar personeel voor. Wanneer klanten een vraag hebben, verwachten ze tegenwoordig toch al gauw dat je 24/7 bereikbaar bent en met een oplossing komt.
Zorg dus dat je flexibel bent en de mogelijkheid hebt om heel veel tijd te investeren in jouw eigen bedrijf. Vrienden en familie kunnen hierdoor wel eens op de tweede plaats komen, net als het huishouden. Dit moet niet aan je gaan knagen, dat breekt snel op. Zorg dus ook voor mentale steun van jouw omgeving, en eventueel voor een huishoudster die jouw wasmanden bijhoudt.

  1. Kennis risico

Je begint een eigen bedrijf niet zomaar, daar hoort een heel plan achter te zitten (wil je succesvol zijn). Als ondernemer dien je allereerst kennis van het vakgebied te hebben. Je kunt deze kennis opdoen door eerst bij een bestaand bedrijf aan de slag te gaan of door jezelf heel goed in te lezen. Al zal praktijkervaring je vele malen verder brengen dan theoretische kennis ooit zal doen. Daarnaast zal je ook managementkwaliteiten moeten hebben. Maak voorafgaande een ondernemersplan en laat deze door meerdere partijen nakijken. Hetzelfde geldt voor een concurrentieanalyse. Overleg met ervaringsdeskundigen en ga op onderzoek uit. Creativiteit is hierbij het sleutelwoord!
Daarnaast komen er natuurlijk ook administratieve en juridische aspecten bij kijken. Lees je goed in of schakel desnoods een expert in. Je zult niet de eerste zijn die zich vergist in de verantwoordelijkheden die je hebt als ondernemer, waardoor je in grote problemen kunt komen. Bespaar dan ook zeker niet op verzekeringen. Je kunt beter alle risico’s indekken, dan achteraf de dupe worden van zaken die je bent vergeten te regelen of onderschat hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.