Zorgplicht voor je werknemers serieus nemen om schade te voorkomen

ZorgplichtAls een van jouw medewerkers een ongeval krijgt tijdens het werk, ook al is dat een auto-ongeluk, dan ben jij als werkgever in veel gevallen aansprakelijk voor de schade. Het is daarom belangrijk om je daarvoor te verzekeren, zodra je personeel inhuurt. Heeft een van jouw medewerkers letselschade opgelopen onder werktijd, waardoor deze tijdelijk of langdurig (deels) arbeidsongeschikt is geworden? Jij kunt dan als werkgever aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Laat je wel bijstaan door een jurist in zo’n geval, want er zijn omstandigheden waarin je als werkgever niet aansprakelijk geacht wordt voor letselschade van personeel. Je kunt ook veel doen om ongevallen te voorkomen door een goed veiligheidsprotocol. Dit is onderdeel van de zogenaamde zorgplicht van bedrijven.

Een duidelijk veiligheidsprotocol

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker in fabrieken of tijdens ander gevaarlijk werk. Maar ook een ongeluk door stomme pech is helaas voor risico van de werkgever. Tenminste als deze onder werktijd plaatsvindt. Jouw verzekering zal altijd proberen te zoeken naar een reden waarom zij niet uit zouden hoeven keren. Zelf ben je graag goed voor je werknemers, maar laat je ook de nodige verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. Met een duidelijk veiligheidsprotocol kun je al veel ongevallen voorkomen. En je doet er ook goed aan jouw medewerkers hier op gezette tijden aan te herinneren of zelfs in te trainen. Om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren op de werkvloer.

Eigen schuld of bedrijfsongeval?

In de bouw en de industrie komen bedrijfsongevallen vaker voor, maar in elke branche kan een ongeluk gebeuren tijdens werktijd. En niet alleen voor een ongeval tijdens het werk kun je als werkgever aansprakelijk worden gesteld voor letselschade. Ook als aangetoond kan worden dat een burn-out veroorzaakt is door te veel werkdruk, is dat voor rekening van de werkgever. Een burn-out doet zich geleidelijk aan voor door de werkomstandigheden. Ook schade aan spullen van medewerkers, aantasting van de eerbaarheid of letselschade door een collega kan verhaald worden op de werkgever. Zelfs als dit door eigen schuld is veroorzaakt door de werknemer. De enige situatie waarbij je als werkgever niet aansprakelijk bent is wanneer er sprake is van aantoonbare opzet of roekeloosheid aan de kant van de medewerker die de schade opliep.

Zorgplicht van bedrijven

Als werkgever heb je veel verantwoordelijkheid voor het welzijn van jouw werknemers. Jij bent verantwoordelijk voor vrijwel alle schade die ontstaat op de werkvloer. Het is daarom raadzaam een uitgebreid veiligheidsprotocol op te stellen. Daarin staan de veiligheidsvoorschriften tijdens alle onderdelen van het werk. En ook de manier waarop werknemers daarin getraind worden. Veiligheidsmaatregelen, de instructies en ook de controle op de naleving ervan, zijn taken die je als werkgever serieus moet nemen. Dit heet de zogenaamde ‘zorgplicht’ van werkgevers. Als jij als werkgever jouw zorgplicht bent nagekomen en een werknemer wijkt daar roekeloos vanaf, dan kan aantoonbare opzet verweten worden. In dat geval ben jij als werkgever niet aansprakelijk voor schade die ontstaat. Samen met de behoefte om goed voor je medewerkers te zorgen, dek je daarmee dus ook de risico’s in die echt buiten jouw schuld liggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.