Je eigen horecazaak in 10 stappen, dit zijn de musthaves

Je eigen horecazaakIs je eigen horecazaak starten een droom, waar je allang over nadenkt? En weet je niet hoe je moet beginnen? Volg dan deze stappen en bekijk of het voor jou haalbaar is.

1. Je eigen plan maken

Als je wilt starten heb je vaak al een plan. Wil je bijvoorbeeld graag gezond en biologisch gaan koken in een gezellige ruimte? Je kunt heel eenvoudig beginnen met meubels van de kringloop. Als je in de keuken maar de juiste apparatuur hebt, zoals een horeca oven en een stevig rvs werkbank. Een professionele koelinstallatie en goede ventilatie. Er is niet eens zoveel nodig om jouw droom waar te maken. Je hebt al ideeën voor de inrichting, de marketing en het menu. Er zijn alleen wel nog 9 minder leuke stappen die je eerst moet nemen. Begin gewoon, want voor je het weet sta je heerlijk te kokkerellen voor watertandende klanten.

2. Kies een locatie en bekijk het bestemmingsplan

Je kunt niet zomaar in elk pand dat je vindt een horecaonderneming starten. Het moet passen in het bestemmingsplan van de gemeente. Heb je nu de ideale locatie gevonden en heeft deze niet de juiste bestemming? Dan kun je een wijziging van het bestemmingsplan aanvragen of een ‘omgevingsvergunning’ voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening. Ga ervan uit dat er tijd overheen kan gaan als je wijzigingen moet aanvragen. Ook als je gaat bouwen, verbouwen of renoveren moet je hiervoor een vergunning aanvragen.

3. Zorg dat je eigen horecazaak voldoet aan de brandveiligheidseisen

Voor je eigen horecazaak moet je voldoen aan bepaalde brandveiligheidseisen. Je moet ook bij de gemeente melding maken bij het opstarten van een horecazaak. Denk bij brandveiligheid aan brandblussers, nooduitgangen en het gebruik van brandvertragende materialen. In veel gemeenten geeft de brandweer gratis advies. Als dat niet zo is, zijn er ook bedrijven die inspecties kunnen doen voor je. Neem brandveiligheid serieus, want als je eenmaal gestart bent en je voldoet niet aan de eisen, dan kun je de tent sluiten.

4. Houd rekening met de milieuregels

Als horecaondernemer krijg je te maken met milieuvoorschriften. Meestal is het niet nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen, maar kun je volstaan met een melding van jouw eigen horecazaak bij de gemeente. Ook hier geldt dat je dit beter gelijk goed kunt regelen, om problemen na de opening te voorkomen.

5. Exploitatievergunning horecabedrijf & registratie NVWA

Als je je eigen horecazaak start, kan het zijn dat je een ‘exploitatievergunning horecabedrijf’ van de gemeente nodig hebt. De voorwaarden hebben te maken met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid. Ook moet elk levensmiddelenbedrijf geregistreerd worden bij de NVWA. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

6. Stel een HACCP-plan op of volg een hygiënecode

Als je eet- en drinkwaren bereidt, moet je over een HACCP-plan beschikken. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een voedselveiligheidssysteem. Bedrijven die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van het eten in gevaar komt. Van elke fase in de productie brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen.

7. Vraag een drank- en horecavergunning aan

Als je in je eigen horecazaak alcoholische dranken wilt verkopen, die in jouw zaak genuttigd kunnen worden, dan heb je daar een speciale vergunning voor nodig. Je hebt dan een drank- en horecavergunning van de gemeente nodig. Het horecapand en jouw personeel moeten dan aan bepaalde eisen voldoen. Het is dus handig om je hierover in een vroeg stadium te informeren.

8. Vraag een terrasvergunning aan

Als je een terras wilt plaatsen op eigen terrein of in de openbare ruimte, heb je vaak een terrasvergunning van de gemeente nodig. Een terras is alleen toegestaan bij een gevestigde horecazaak.

9. Stel een risico-inventarisatie en -evaluatie op

Als je personeel in dienst neemt, moet je bij de start van jouw bedrijf een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opstellen. De Risico- Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) is een fundamenteel onderdeel van het arbobeleid van bedrijven en organisaties. Een RI&E gaat over het herkennen en beheersen van gevaren en bijbehorende kansen. De RI&E is een wettelijke verplichting voor elke werkgever.

10. Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Als je een horecabedrijf start of overneemt, moet je het inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK geeft jouw gegevens door aan de Belastingdienst. Je hoeft je tegenwoordig niet meer apart aan te melden bij de belastingdienst.

Dit stappenplan is een richtlijn. Het is mogelijk dat je nog aan andere verplichtingen moet voldoen, afhankelijk van de locatie. Overleg met jouw gemeente over de volgorde van de stappen. Sommige dingen kunnen tegelijk lopen. Zeker als er wachttijd is voor bijvoorbeeld een vergunning. Goed in gesprek blijven met de gemeente is daarom heel belangrijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.