In Nederland hebben we gemiddeld 16 woningbranden per dag. Dat het belangrijk is om een inboedelverzekering af te sluiten en rookmelders op te hangen, weet iedereen. Maar wat kun je nog meer doen om brand in huis te voorkomen?
Zo voorkom je brand in huis
Tip 1: Ruim de meterkast op
De meterkast wordt in veel huizen als een extra opslagplek gebruikt voor modems, routers, paraplu’s en handschoenen. Dat lijkt handig, maar is eigenlijk heel gevaarlijk. Als je de meterkast vol bouwt, is de kans groot dat apparaten hun warmte niet kwijt kunnen en daardoor brand veroorzaken. Gebruik de meterkast daarom niet als opslagplek, maar ruim hem netjes op.
Tip 2: Blijf in de keuken als je kookt
De oven voorverwarmen terwijl je een diepvriespizza in de supermarkt haalt of een schnitzel bakken terwijl je televisie kijkt. De meeste woningbranden ontstaan tijdens het koken, doordat we vergeten dat iets op het vuur staat of ons laten afleiden. Blijf daarom altijd in de keuken als je kookt en zet nooit elektrische apparaten aan als je niet thuis bent.
Tip 3: Reinig het filter van de afzuigkap
De afzuigkap schoonmaken is geen fris klusje, maar wel belangrijk om brand in huis te voorkomen. Het filter in de afzuigkap trekt namelijk kookluchtjes, stof en vet aan. Hoe langer je wacht met schoonmaken, hoe vetter het rooster van de afzuigkap wordt. Door een kleine vlam kan het dan al in brand vliegen. Met een beetje baking soda en afwasmiddel is je afzuigkap binnen een paar minuten weer brandschoon.
Tip 4: Koppel alle rookmelders in huis
Bij een woningbrand heb je vaak maar 3 minuten de tijd om te vluchten. Daarom moet je de rookmelders in huis te koppelen. Dit zorgt ervoor dat je bij brand in huis eerder gewaarschuwd wordt en dus meer tijd hebt om te vluchten. Je kunt je rookmelders ook koppelen aan de rookmelders van de buren. Handig als je op vakantie bent.
Tip 5: Sla blusmiddelen in
Bij brand in huis heb je meestal meer nodig dan alleen water. Zorg ervoor dat je minimaal 1 blusdeken in huis hebt en een schuimblusser of kooldioxideblusser.
Een blusdeken komt bij bijna alle branden goed van pas. Een schuimblusser is geschikt voor branden door vaste en vloeibare stoffen en met een kooldioxideblusser kun je elektriciteitsbranden blussen.
Tip 6: Laat de schoorsteen 1 keer per jaar vegen
Minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen laten vegen, is een must. Brand ontstaat namelijk vaak in het schoorsteenkanaal. Let er ook op dat je alleen stookt met goed en droog loofhout en dus niet met oude kranten, karton of stukjes kerstboom. Anders is de kans op brand een stuk groter.
Tip 7: Zet apparaten niet op stand-by
De stand-by functie van je laptop en televisie kun je beter niet gebruiken. Als je een apparaat op stand-by zet, blijven de onderdelen namelijk warm. Je loopt dan het risico dat de apparaten doorbranden. Door de sluimerstand niet te gebruiken, bespaar je ook nog eens geld. Apparaten die 24 uur per dag aan staan, slurpen energie.
Zo belangrijk is een inboedelverzekering
Brand in huis kun je nooit helemaal voorkomen. Vaak is het gewoon dikke pech.
Daarom is het ook zo belangrijk om een inboedel- en opstalverzekering af te sluiten. Bij InShared is het afsluiten van verzekeringen een fluitje van een cent. Alles gaat digitaal en je kunt op ieder moment de verzekering aanpassen.