Hoe schrijf ik een verhaal?
Ken je dat? Je verzint een leuk onderwerp voor een blog of artikel op je website. Maar je vindt het moeilijk om daar vorm aan te geven. Je schrijft wel vaker, maar het kost je veel tijd. Zou dat niet makkelijker kunnen? Ja dat kan!
Wat willen mensen lezen?
Je kunt op 100 manieren een verhaal schrijven dat mensen raakt. Als je ‘raakt’ willen mensen het lezen. We houden ervan als we ons in de ander herkennen. Dan voelen we dat we niet alleen zijn. Daarom doen persoonlijke verhalen het altijd goed. Maar ook een grappig verhaal is de moeite van het lezen waard. Omdat het emotie oproept. En verhalen waar je iets van kunt leren. Iets waar de ander misschien onzeker over was. Waardevolle informatie, die je direct kunt gebruiken. Dat is zinvol om te lezen.
Hoe ik graag schrijf
Als ik een verhaal schrijf, begint het met een idee. Soms zie ik het hele verhaal al voor me en schrijf ik 500 woorden in 10 minuten op. Soms ook ontstaat de verhaallijn terwijl ik schrijf. Hoe werkt dat voor jou?
Deze foto staat symbool voor verhalen zoals ik ze graag schrijf. Op de voorgrond zie je een warrige takkenbos. Je begint je verhaal met een probleem of vraag. Daarna komt het middenstuk, het water. Daar mag je creatief zwemmen, duiken, tuimelen en dompelen met woorden. Zoals ik nu aan het doen ben. Je bespreekt wat overwegingen, gebeurtenissen, gevoelens of symboliek. Je speelt en vermaakt. Als het goed is houd je daarmee de lezer nieuwsgierig naar hoe het verhaal zal eindigen.
Duidelijke volgorde
Tenslotte kom je op de groene vlakte aan. Voorbij het water. Een vers gemaaid grasveld. Daar waar duidelijkheid is. Je schrijft de staart of conclusie van je verhaal. Dat kan een inzicht zijn aan het einde van een persoonlijk verhaal. Een grappige of ontroerende wending. Of de oplossing voor het probleem waar het allemaal mee begon. Die staart geeft antwoord of inspiratie. Zo heb je een kop, een middenstuk en een staart. Of in deze symboliek dus een takkenbos, het water en de groene vlakte. Het maakt niet uit welk onderwerp je behandelt. Als je deze indeling aanhoudt, snapt de lezer wat je doet. Je bent te volgen. Je geeft houvast. En dan willen mensen je verhaal lezen.
PS nog even dit
PS Terwijl ik dit stukje schreef, kwamen er nog een paar ideeën in me op. Ik had ze toe kunnen voegen. Over zinsbouw, woordkeuze en ritme. Maar het is geen boek. Dus houd ik het eenvoudig en eenduidig. Ik kan immers morgen weer een verhaal schrijven.
PPS Als je lid wordt van Haar eigen Zaak! kan ik je helpen jouw verhaal op te schrijven. Laat maar weten.
Heb jij dit gelezen? En wil je meer weten? Dan schrijf ik speciaal voor jou morgen de volgende! Groetjes, Vivienne