Kantoor aan huis: 5 tips kantoor thuis inrichten

Kantoor aan huis inrichten

Kantoor aan huis

Een thuiskantoor is voor veel kleine ondernemers de ideale situatie. Je verspilt geen tijd met reizen, er zijn geen collega’s die je afleiden en je bepaalt je eigen werktijden. Maar een kantoor aan huis bouwen is een hele klus. Wat komt daarbij kijken? In dit artikel lees je 5 tips en meer voor een kantoor aan huis bouwen. Je kan het natuurlijk zo ingewikkeld maken als je wilt. Met een laptop en snel internet ben je al een heel eind. Maar als je ook klanten wilt ontvangen, maak je er meer werk van.

1. Maak het thuiskantoor zelfstandig

Een zelfstandig kantoor aan huis. Een kantoor met een aparte ingang en eigen sanitaire voorzieningen heeft fiscale voordelen. Een slaapkamer of je zolder ombouwen tot thuiskantoor is daarvoor dus niet voldoende. Je schuur of garage ombouwen tot kantoor kan weer wel. Je kunt dan een eigen ingang maken en een wasbak en toilet inbouwen. Een thuiskantoor met een eigen opgang kun je rekenen tot het ondernemersvermogen van je bedrijf. Daarover hoef je geen eigenwoningforfait te betalen. Heb je een hypotheek op het thuiskantoor? Dan kun je die schulden toerekenen aan de onderneming. Daardoor zijn de rentekosten aftrekbaar. Net als de kosten voor gas, water en elektra. Een mooie financiële meevaller dus!

2. Kosten kantoor aan huis

De kosten voor een kantoor aan huis kunnen hoog oplopen, zeker als je een zelfstandig thuiskantoor wilt maar geen garage of schuur hebt. Je zult dan een kantoor moeten laten bouwen.

Kantoor op zolder

Neem je een zolder kantoor of een kantoor in een vrije kamer van je huis, dan heb je in principe alleen het interieur nodig. Neem eens een kijkje in tweedehands kantoormeubelen om de kosten binnen de perken te houden.

Garage ombouwen tot kantoor kosten

Een zelfstandig thuiskantoor in bijvoorbeeld je garage of schuur kost al snel meer dan 10.000 euro of 50.000 euro als je de gehele schuur of garage nog moet laten bouwen. Een bedrag wat je meestal niet zomaar hebt liggen. Een lening aanvragen is dan een optie. Hoewel je een particuliere lening niet kunt gebruiken voor je zaak, kun je die wél gebruiken om je woning te verbouwen.

3. Vergunningen thuiskantoor

Als je thuis een winkel of horecabedrijf start, heb je een vergunning nodig voor een kantoor aan huis. Krijg je geen klanten over de vloer en veroorzaak je geen overlast, dan is een vergunning voor een kantoor aan huis niet nodig.

4. Verzeker je thuiskantoor goed

Uiteraard is het verstandig de dure inboedel van je thuiskantoor goed te verzekeren. Er staan namelijk veel waardevolle spullen in je kantoor aan huis. Een gewone particuliere inboedelverzekering dekt deze niet. Zoek daarom een goede zakelijke verzekering voor je werkruimte thuis.


LEES OOK: Garage verbouwen tot kantoor dit kun je aftrekken
EN Je huis verbouwen om kantoorruimte te maken


5. Kantoor thuis inrichten

Je kantoor aan huis goed inrichten zorgt voor betere concentratie en minder rugpijn. Zorg daarom dat je kantoor voldoende verlichting heeft, je bureau de goede hoogte is en je een comfortabele bureaustoel hebt, dit alles volgende de ARBO normen. Voldoende groen in je thuiskantoor en een sta-werkplek verhogen je productiviteit en verlagen lichamelijke klachten als rug-, nek- en schouderpijn.

Heb jij een thuiskantoor gemaakt? En wat zijn jouw ervaringen? Heb je tips & trics voor ondernemers die daar nu mee bezig zijn? Laat jouw reactie hieronder achter!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.