Wat is ERP software? En werkt dat ook voor MKB?

Wat is ERP software
Foto door Christina Morillo via Pexels

Voorheen waren het echt alleen grote ondernemingen die gebruik maakten van ERP software. Daarmee automatiseren zij onder andere hun financiële administratie, relatiebeheer, verkoop, inkoop en de administratieve processen voor logistiek en productie. De laatste jaren werken ook steeds meer MKB bedrijven met software, waarin de verschillende bedrijfsprocessen in één centrale softwareoplossing worden ondergebracht. Wat is ERP precies en is dat ook voor mij als middelgrote- of kleine ondernemer interessant?

Wat is ERP software eigenlijk precies?

De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning. ERP systemen automatiseren en verbinden bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Zo worden alle gegevens van de verschillende afdelingen opgeslagen in een centrale database. Daardoor is die informatie voor elke medewerker inzichtelijk.

De informatie in een ERP systeem zorgt voor een hogere productiviteit binnen de organisatie. Dat komt doordat veel processen binnen dit informatie- en managementsysteem geautomatiseerd kunnen worden. Omdat bedrijven onderling verschillen, kan zo’n systeem op verschillende manieren worden ingericht. Dat gebeurt met modules.

Voordelige oplossingen voor MKB bedrijven

Ook een middelgrote of kleine onderneming moet de concurrentie voor kunnen blijven. Daarvoor moet je beschikken over de meest actuele informatie uit jouw processen, de mensen en de middelen om gericht actie te kunnen ondernemen. Wie werkt met ERP heeft een duidelijk competitief voordeel. Maar ERP software was altijd duur, groot en log.

Microsoft kwam echter met een betaalbare variant in de cloud: Dynamics365. Dat maakt de software ook voor MKB bedrijven een reële toepassing. Om de software op maat voor jouw bedrijf in te richten, kun je zelf inlezen en ontwerpen. Maar er zijn ook partijen die je dat werk uit handen kunnen nemen, zoals DWE-ICT. Zij helpen elk bedrijf bij verschillende software toepassingen zoals Dynamics365.

De voor- en nadelen van ERP software

Naast veel voordelen, zitten er ook nadelen aan het gebruik van ERP software. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen even op een rijtje. Het blijkt dat voor veel ondernemers de voordelen makkelijk opwegen tegen de nadelen. Hoe is dat voor jou?


LEES OOK: De voordelen van ERP software: optimaliseer je bedrijfsprestaties
EN Administratie bijhouden als ondernemer


De voordelen van ERP

Het gebruik van ERP-software brengt verschillende voordelen met zich mee. Afhankelijk van jouw bedrijf kun je op de volgende gebieden toegevoegde waarde creëren met deze software:

  • Het automatiseren van bepaalde activiteiten, zoals facturatie en administratie
  • Een ERP-systeem automatiseert eenvoudige en terugkerende werkzaamheden. Zo kunnen medewerkers zich bezig houden met de belangrijke taken.
  • Je hebt een centrale database, waar alle medewerkers informatie uit kunnen halen
  • Doordat alle gegevens in één systeem staan, is samenwerking tussen verschillende afdelingen beter
  • Real-time gegevens: je kunt op elk moment zien hoe het bedrijf ervoor staat
  • Veiligheid van de bedrijfsinformatie: doordat alles in één systeem staat, is het makkelijker te beveiligen.
  • Doordat alle medewerkers in hetzelfde systeem werken, kun je een uniforme werkwijze hanteren voor alle bedrijfsprocessen. Dat helpt bij de bewaking van kwaliteit.
  • Rapportages gemakkelijk uitdraaien. Je monitort en analyseert alle bedrijfsprocessen, waardoor je met een druk op de knop rapporten uit kunt draaien. Deze kunnen helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen voor je onderneming.

De nadelen van ERP

De introductie van een ERP-systeem binnen jouw bedrijf kan ook nadelen hebben. Al wegen die vaak niet op tegen de voordelen. Het is wel belangrijk deze in overweging te nemen.

  • Het kost tijd om een ERP systeem te zoeken, in te richten en laten draaien binnen jouw bedrijf
  • Natuurlijk kost het ook geld om de software te kopen, deze op maat in te richten en je medewerkers ermee te leren werken
  • Medewerkers kunnen weerstand hebben om hun werk anders te gaan doen. Met een ERP systeem zullen werkprocessen veranderen. En verandering is altijd moeilijk voor mensen. Het is dus belangrijk je medewerkers te betrekken bij de introductie van de software, zodat zij ook de voordelen duidelijk kunnen zien.
  • Zodra je alle bedrijfsinformatie in een systeem zet, word je afhankelijk van dat systeem. Maar zou je in de loop der tijd dingen willen aanpassen, dan kan dat altijd.

Werk jij al met ERP of overweeg je dat in de nabije toekomst te gaan doen? Heb je aanvullende tips voor ondernemers, die dit willen gaan doen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.