Je huis verbouwen? Steeds meer mensen werken vanuit huis. Want sinds de Coronatijd is gebleken dat het prima kan. Als je een eigen zaak hebt, heb je wel gemerkt dat je personeel het ook prettig vindt om in elk geval deels vanuit huis te werken. En misschien deed jij dat al veel eerder. Als je thuis werkt als ondernemer, kan je de kosten van een kantoorruimte ook aftrekken van de belastingen. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je huis verbouwen om kantoorruimte te maken heeft veel voordelen.
Klanten ontvangen op kantoor
Als je klanten wilt ontvangen op kantoor, moet je wel een aparte ruimte hebben, die daar geschikt voor is. Denk ook aan een goede parkeerplaats, zodat het op straat niet te druk wordt met parkeren. En check ook voordat je gaat verbouwen of je jouw bedrijf wel mag uitvoeren op de plek waar je woont. Vraag dat na bij de gemeente waar je woont. Zonder vergunningen, kan je voor lelijke verrassingen komen te staan.
Kantoorruimte kosten aftrekken
Als je een kantoorruimte aan je huis bouwt die aan alle voorwaarden voldoet zoals een eigen opgang en eigen sanitaire voorzieningen, kan je de kosten daarvan aftrekken van de belastingen. Lees hier waar een kantoorruimte aan huis aan moet voldoen voor belastingaftrek. Dat kan je veel geld schelen, want in sommige gevallen kan je zelfs de verbouwing deels als kosten opvoeren in je bedrijf.
Als je gaat verbouwen
Een verbouwing kan behoorlijk wat haken en ogen hebben. Vooral de planning van de verschillende specialisten is een heel gepuzzel. Zet er voor jezelf dus niet een te strakke planning op, om stress te voorkomen. Ook is het handig als je wat meer weet over bouwbedrijven en verschillende termen en disciplines. Ik noem er een paar hieronder. Als je dit voor het eerst doet, gaat er waarschijnlijk een wereld voor je open.
Wat is een afbouwbedrijf?
Een afbouwbedrijf is een gespecialiseerd bedrijf dat zich richt op het afwerken van gebouwen, nadat de ruwbouwfase is afgerond. Ruwbouwfase, huh? Dat is de fase waarin een huis of gebouw vanuit scratch wordt opgebouwd, hier vallen bijvoorbeeld de fundering en het riool onder. Een afbouwbedrijf plaatst binnenwanden, plafonds en vloeren. Daarnaast vallen het installeren van het sanitair, de elektriciteit en ventilatiesystemen ook tot het afwerken van het huis. Een afbouwbedrijf neemt vaak de wensen van de klant in acht en probeert de bouw zo esthetisch mogelijk af te werken.
LEES OOK: Onderhoud je kennis, machines en jezelf deze zomer!
EN Garage verbouwen tot kantoor? Dit kun je aftrekken!
Wat is een entresolvloer?
Misschien een moeilijk woord, maar het wordt ook wel een tussenverdieping genoemd. Of gewoon een extra vloer. Entresolvloeren worden vaak gebruikt in magazijnen, winkels en plaatsen waar extra opslag nodig is. Ook in de bouw worden entresolvloeren veelvuldig gebruikt, bijvoorbeeld om extra bouwruimte of bouwgrond te creëren. Entresolvloeren zijn erg praktisch, doordat ze kunnen worden geïnstalleerd als tijdelijke oplossingen, en ze volledig naar wens kunnen worden geplaatst. Zo kennen ze verschillende afwerkingen en verschillende materialen.
Grout, wat is dat?
Lijkt qua naam misschien een beetje op havermout, maar Grout is een mengsel van cement, water en zand dat wordt gebruikt om ruimtes tussen bouwmaterialen op te vullen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de ruimtes tussen metselstenen, tegels of betonblokken. Grout versterkt de structuur en voorkomt vocht- en luchtlekkage. Grout kan ook worden gebruikt als een afwerklaag op betonnen oppervlakken. Het goed wordt aangebracht met een spuitpistool, of handmatig met een troffel.
Heb jij al ervaring met het verbouwen van je huis om er kantoorruimte bij te bouwen? En heb je tips? Laat hieronder dan jouw reactie achter!
Speciaal voor vrouwelijke ondernemers schrijf ik -Vivienne Westerhoud- al ruim 20 jaar artikelen met tips en inspiratie over het ondernemerschap. Ik help ook andere ondernemers met tekst, content marketing en SEO.