door: Prema Devi Ishaya, premadevi.com
Mij werd laatst de vraag gesteld waarom het vaak moeilijk is om iets te veranderen in je leven. Je wilt iets heel graag, de intentie is oprecht, maar toch is het lastig daadwerkelijk de verandering te volbrengen.
De persoon in kwestie, laten we haar Rianne noemen, wilde graag meer mediteren, maar in de praktijk kwam hier amper wat van terecht. Hoe kan het nou zei ze, dat iets wat je zo graag wilt, waarvan je weet dat het resultaat goed voor je is, toch moeilijk zijn om uit te voeren?
80% van de mensen die iets nieuws leren, vallen terug in hun oude patroon. Dat is een hele hoop. Mensen zijn gewoontedieren, iets wat we regelmatig doen of ervaren, voelt vertrouwd, onze comfort-zone. Hoezeer we ook zien hoe goed het voor ons is om iets te veranderen, de manier waarop we het normaal gesproken doen, is toch fijner.
Hoe stap je dan uit deze cirkel, hoe bereik je dat wat je wilt? De sleutel is focus en commitment. Als je ècht iets wilt, is het belangrijk je focus erop te houden en ervoor te gáán.
99% Commiment is geen commitment. Het vereist 100% om het gewenste einddoel volledig te bereiken. Stel je voor dat je constant met je hoofd onder water geduwd wordt, telkens een paar tellen langer. Het enige wat je op het laatst nog wilt, is kunnen adem halen. Je denkt nergens anders meer aan (gerichte focus).
Of een topsporter die goud wil behalen op de Olympische Spelen. Hij weet dat als hij goud wil halen dat hij gefocust moet zijn, prioriteit moet geven aan de training en zijn levenswijze. Hij kan het zich niet veroorloven te versloffen, want dan dalen zijn kansen op goud meteen, vanwege de concurrentie. Doordat hij zo graag goud wil halen, zal dat voor hem geen probleem zijn.
Meer mediteren is niet een goede focus; Rianne, de vrouw uit mijn voorbeeld, was teveel gefocust op dat ze meer wilde mediteren en op de verwondering dat dit niet lukte. Beter is het om de focus te houden op het resultaat wat dit mediteren haar geeft. Als ze dat scherp voor ogen houdt, als dat is wat ze echt graag wil, dan zal de commitment vanzelf volgen.
De commitment om te doen ʻwhatever it takesʼ en niet je te laten afleiden door
onbelangrijke zaken of door interne dialogen als ʻʻvanavond maar even niet, ik heb het geld er niet voor, ik wil best, maar niet op vrijdagavond, het moet niet teveel moeite kostenʼ – dat waardoor je terugvalt in je oude patroon (de 80%).
Niemand anders kan het voor je doen en jij bent de enige die verantwoording moet afleggen aan jezelf als je het niet gedaan hebt. In het begin vergt het meer alertheid om je focus te behouden en de routine te doorbreken, maar het wordt echt makkelijker!
Negeer de onbelangrijke zaken en blijf gefocust op wat je werkelijk wilt!
© Prema Devi Ishaya