Net ontslagen en van plan om ZZP’er te worden? Dan verdien je minder!

net ontslagen

Je gaat ondernemen en wordt een ZZP’er. Je hebt gehoord hoe hoog je uurtarief kan zijn als je gaat ondernemen. Maar zorg dat je geen rekenfouten maakt. Ondernemers hebben meer kosten dan je denkt! ZZP’ers zijn een grote, diverse groep van ondernemers. Sommigen zijn bewust gaan ondernemen, omdat het in hun bloed zit. Anderen zijn door ontslag vanuit loondienstverband het ondernemerschap in gerold. Niet iedereen is een ondernemer. Je moet wel kunnen onderhandelen en jezelf onderscheiden van je concurrenten. No guts no glory. De laatste jaren is het gemiddelde inkomen van een ZZP’er echter een stuk lager dan vergelijkbare krachten in loondienst. Het CBS deed er onderzoek naar.

Van werknemer met ontslagvergoeding naar ondernemer

De laatste jaren is het een ware trend. Zowel mannen als vrouwen starten massaal een eigen bedrijf. Werknemers die ontslagen werden, kwamen met een transitievergoeding op straat te staan. En hoe vind je dan een passende baan in economisch mindere tijden? Als freelancer aan de slag gaan, lijkt dan een geweldige kans. Maar is dat op de langere termijn wel een goede oplossing? Veel ZZP’ers die als freelancer vergelijkbaar werk gaan doen wat zij voorheen deden, hanteren een te laag tarief. Omdat er veel competitie is in de markt, lijkt dat voor de korte termijn een goede oplossing. Maar voor de lange termijn kan dit grote financiële gevolgen hebben.

Hoeveel minder verdient een ZZP’er?

Zzp’ers hebben binnen de meeste beroepsgroepen minder inkomen dan een werknemer in loondienst. Ook als je rekening houdt met verschillen in ervaring en opleiding zijn deze verschillen niet te verklaren. Het persoonlijk inkomen van een voltijd werkende ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel) is gemiddeld 10 tot 30% lager dan dat van een medewerker in loondienst. Daarbij geldt de 10% vooral voor laagopgeleide krachten en is het verschil van 30% er voor de hoger opgeleide veertig plusser. Dit berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dan lijkt ondernemen ineens wel een stuk minder aantrekkelijk te zijn. Zeker voor mensen die niet gewend zijn te onderhandelen of te verkopen. Zij kunnen simpelweg geen gezond uurtarief voor zichzelf regelen.

Waar houd je rekening mee met je uurtarief?

Een ZZP’er of freelancer heeft een hoger uurtarief dan iemand die in loondienst werkt. Maar laat je niet verblinden door dat verschil. Er gaan nog zoveel kosten af, dat zij over een jaar gemiddeld minder verdienen dan iemand in loondienst. Zzp’ers moeten niet alleen zelf de kosten dragen van het runnen van een bedrijf. Zij betalen ook zelf alle kosten voor vakantiedagen, arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen. Dit moet allemaal uit datzelfde tarief betaald worden. Als je dat meerekent, zie je dat de netto inkomsten per uur van een zzp’er schokkend laag zijn. Dat toch veel ZZP’ers een te laag tarief hanteren is deels door onwetendheid en deels door de grote concurrentie in bepaalde segmenten in de markt. Een ding is zeker. Op de lange termijn gaat deze groep ondernemers financiële problemen krijgen. Sta je op dit moment voor de keuze? Bereken dan eerst goed wat dat financieel voor jou betekent. En schat voor jezelf in of je werkelijk een ondernemer bent. Begin en anders simpelweg niet aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.