Starten met ondernemen? Wat zijn de risico’s?

Vrijheid en starten met ondernemen

Starten met ondernemenWil je starten met ondernemen? Loop je al een tijdje rond met mooie ideeën? Of wil je doen wat je altijd al deed, maar dan op een flexibele manier kunnen werken? Door je tijd zelf in te delen geef je jezelf en jouw gezin meer ruimte. Het kan je veel vrijheid geven, maar brengt ook risico’s met zich mee. De voordelen zijn vaak wel duidelijk, daarom dromen zoveel mensen ervan om te ondernemen. Dat er ook nadelen en risico’s zijn, hoeft je niet af te schrikken, maar is wel goed om vooraf te weten.

Voldoende inkomen vergaren

Klanten werven en het juiste tarief bepalen is belangrijk om voldoende inkomen te vergaren als ondernemer. Veel vrouwen kiezen ervoor te starten met ondernemen omdat zij in loondienst nooit de flexibiliteit in werktijden kunnen vinden, die zij nodig hebben om gezin en werk te combineren. De vrijheid van het ondernemerschap is wel het grootste voordeel. Maar hoe werf je voldoende klanten? En welk tarief vraag je voor je diensten? Veel vrouwen vragen een te laag tarief per uur, waardoor zij toch behoorlijk hard moeten werken om voldoende te verdienen. Maak die vergissing niet, want het zal je vrijheid opnieuw beperken en het risico overwerkt te raken ligt dan op de loer. Reken de tijd voor het werven van nieuwe opdrachten mee in je tarieven. En ook de tijd voor administratie en zelfs die voor een welverdiende vakantie. Natuurlijk kijk je ook naar wat andere ondernemers vragen, maar als je kwaliteit biedt en een goede klik hebt met je klanten, dan kun je erop vertrouwen dat zij bereid zijn daarvoor jouw tarief te betalen.

Ziek worden en niets verdienen

Ook als ondernemer kun je ziek worden. Een week de griep hebben, zal je in de meeste gevallen een week inkomen kosten. Ook als je verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid. Het is dan de kunst toch even alles los te laten, want jouw gezondheid gaat voor alles. Ook het risico om overwerkt te raken ligt bij vrouwelijke ondernemers op de loer. Zij staan vroeger op dan hun kinderen om de computer vast open te slaan of wat huishoudelijke klusjes te doen. Tijdens schooltijd bezoeken zij klanten en werken zij aan projecten. En in de avond, nadat zij hun gezin een gezonde maaltijd voorschotelden en quality time doorbrachten met het gezin, zit de ondernemende vrouw haar administratie nog te doen. Het risico om overwerkt te raken is de grootste bedreiging voor de vrouwelijke ondernemer. Juist omdat zij de vrijheid heeft om op elk moment werk gedaan te krijgen. Daarom is het goed om voor jezelf duidelijk grenzen te stellen. Neem voldoende rust, beweeg een uur per dag en eet gezond. Ondernemen als moeder van een gezin is ronduit topsport. Dus zorg goed voor jezelf. Je zelf ontspanning gunnen, zal de grootste uitdaging zijn. En je bent daar zelf verantwoordelijk voor.

Aansprakelijk voor schade

Wanneer je tijdens je werkzaamheden als ZZP-er schade aanricht aan anderen, ben je daarvoor aansprakelijk. Stoot je bijvoorbeeld tijdens een klantbezoek een dure vaas om? Dit valt niet onder de gewone (particuliere) aansprakelijkheidsverzekering. Je zult daar dus een  aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP voor af moeten sluiten. Er zijn meer manieren waarop jij onbedoeld anderen schade kunt berokkenen. Stel je organiseert een evenement en belooft een locatie te regelen, maar dat mislukt. De cateraar en de band zijn echter al geboekt en aanbetaald. Dat geeft schade die in sommige gevallen op jou verhaald kan worden. Maak daarom -afhankelijk van het werk dat je doet- een inschatting van de risico’s die je loopt. Veel ondernemers dekken zich ook via hun algemene voorwaarden al in tegen de aansprakelijkheid voor schade. Kijk daar dus ook goed naar en zorg ervoor dat jouw klanten op de hoogte zijn van jouw voorwaarden. En verzeker je goed, zodat je met een gerust hart kunt ondernemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.