Waarom is debiteurenbeheer belangrijk?
Waarom is debiteurenbeheer belangrijk? Een eigen zaak brengt tal van verschillende verantwoordelijkheden met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van een dienst of product, het opstellen van de factuur en het versturen van herinneringen als deze niet betaald worden. Zeker in de beginfase van je onderneming kunnen onbetaalde facturen grote gevolgen hebben. Je hebt immers flink geïnvesteerd en wilt deze investering zo snel mogelijk terugverdienen. Betalen klanten slecht of laat? Dan kan een kredietverzekeraar je helpen te voorkomen dat een onbetaalde factuur je onderneming in gevaar brengt. In dit artikel vertellen we je meer over het belang van een goed debiteurenbeheer binnen je onderneming.
Online boekhoudprogramma gebruiken
Waarom is goed debiteurenbeheer belangrijk? Die vraag hebben we al beantwoord. Maar hoe doe je dat dan? Een van de mogelijkheden om je debiteurenbeheer op een slimme manier in te richten, is het gebruik van een online boekhoudprogramma. Dit programma kun je koppelen aan je zakelijke bankrekening. Zo zie je precies welke facturen betaald zijn en bij welke facturen de betaaltermijn binnenkort afloopt. In sommige pakketten is het zelfs mogelijk om na het verlopen van de betaaltermijn automatisch een herinnering te versturen naar de klant. Op deze manier hoef je hier zelf niet steeds achteraan te gaan. Op het moment dat een klant ook na meerdere herinneringen niet betaalt, kun je een incassobureau inschakelen. Veel van deze bureaus werken op basis van no cure, no pay. Je betaalt dus alleen wanneer het zo’n organisatie lukt om de factuur te incasseren bij een klant.
———————————————
LEES OOK: 9 tips om corona financieel te overbruggen voor mkb en zzp
EN Een nieuwe business starten dit zijn belangrijke aandachtspunten
———————————————
Alternatief voor een incassobureau
Het inschakelen van een incassobureau geeft je niet de zekerheid, dat een factuur betaald zal worden. Om die reden is het slim om ook naar andere opties te kijken, om je inkomen enigszins zeker te stellen. Een kredietverzekering bij wanbetaling is bijvoorbeeld een oplossing. Deze verzekeringen worden in verschillende soorten aangeboden. Kijk online eens naar de verschillende mogelijkheden. Een ding weet je met een kredietverzekering zeker: je hoeft je geen zorgen te maken over niet betaalde facturen. Groeiplannen of het terugverdienen van eerder gedane investeringen komen zo niet in gevaar. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die juist grote investeringen moeten doen. Daarbij is gebrek aan liquiditeit het grootste gevaar voor de onderneming.
Schakel een boekhouder in voor advies
Naast het boekhoudprogramma en het afsluiten van een kredietverzekering, is het verstandig om een boekhouder in te schakelen. Zeker in de beginfase van je onderneming kan deze je meer vertellen over de risico’s die je loopt en de manier waarop je deze afdekt. Welk percentage van je omzet moet je bijvoorbeeld maandelijks aan de kant leggen om wanbetalers op te vangen? Wat is een slimme manier om het debiteurenbeheer van je organisatie in te richten? Zo kan je voortvarend van start gaan!