De rentes zijn op dit moment historisch laag. Daarom kan het voor sommige mensen met een hypotheek lonend zijn om deze over te sluiten. Maar hoe kom je erachter of dat werkelijk zo is? Het is een lastige rekensom. Je betaalt namelijk wel een boete als je je hypotheek oversluit. Maar wat levert het op? En over welke periode van tijd? Het zou wel eens echt voordelig kunnen zijn.
Rentevoordeel vs boete
Het is duidelijk dat met een hele lage rente, de winst bij oversluiten zit in de lage rente waar je je vervolgens aan committeert. Dat kan een fikse besparing opleveren. Er zit echter wel een boete aan vast. Om ervoor te zorgen dat mensen niet om de haverklap wisselen van hypotheek heeft elke hypotheekverstrekker een clausule opgenomen. Daarin staat een boete, die je moet betalen bij het openbreken van je hypotheek. De vraag is dus of het voordeel dat je behaalt met de lage rente, opweegt tegen de hoogte van de boete die je moet betalen. Als de besparing hoger is dan de boete, is het dus een goed idee om je hypotheek over te sluiten.
Zo bereken je jouw voordeel
Om te kunnen beoordelen of oversluiten een goed idee is in jouw geval, zal je de hoogte van de boete moeten weten. Naast het voordeel van de rentebesparing natuurlijk. Je kunt hier uitrekenen of je kunt besparen. Ikbenfrits.nl heeft een gratis tool gemaakt waarmee je binnen een paar minuten gratis uit kunt rekenen of oversluiten in jouw situatie voordelig is. Wil jij ook weten of je kunt besparen?
Wat kost oversluiten
Wil je jouw hypotheek oversluiten? Dan hef je jouw bestaande hypotheek op en sluit je een geheel nieuwe af. De kosten bestaan uit twee onderdelen:
- De boete die je betaalt aan de oude hypotheekverstrekker. Je betaalt dat omdat je vervroegd aflost. De aanbieder loopt dan inkomsten mis aan rente en geeft daarvoor een boete. Je koopt als het ware de rente in een keer af. De hoogte van de boete hangt af van de nog lopende rentevaste periode. Je kunt deze altijd opvragen bij jouw bank.
- Naast de boete heb je ook met andere kosten te maken bij oversluiten. Dat zijn de zogenaamde oversluitkosten. Deze kosten zijn trouwens aftrekbaar van je inkomstenbelasting. De totale kosten voor oversluiten zijn een paar duizend euro en verschillen sterk per aanbieder. Je betaalt deze voor de taxatie van het onderpand, de notariskosten en de kosten voor advies en bemiddeling. Je kunt bij oversluiten ook kiezen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Daar zijn ook kosten aan verbonden, maar het geeft je wel extra zekerheid.
In veel gevallen is dit een goede tijd om over te sluiten. Maar dat geldt niet altijd. Er zijn allerlei voorwaarden waar je misschien rekening mee moet houden. Je kunt in elk geval een behoorlijk goede inschatting maken, voordat je de details gaat bespreken.