Sanitaire ruimtes zijn niet het eerste waar je aan denkt als je jouw nieuwe kantoor in mag gaan richten. Het lijkt meer bijzaak als je net begint met het opknappen van jouw nieuwe bedrijfsruimte. Maar een goed ingerichte toiletruimte met de juiste sanitaire voorzieningen zijn van groot belang voor je personeel en je bezoekers. Het toilet is onderdeel van de uitstraling van jouw bedrijf. Bovendien draagt het door een goede hygiëne bij aan de gezondheid van alle gebruikers ervan.
Hygiëne is belangrijk voor medewerkers
Voor zowel je bezoekers als je medewerkers is een goede hygiëne belangrijker dan ooit. Richt de sanitaire ruimte daarom zo in dat deze goed schoon te houden is. Denk aan gladde oppervlakken, met weinig hoeken en gaten. Met een goede hygiëne kun je zelfs ziekteverzuim tegengaan. Op die manier levert een schoon toilet je dus geld op. Des de meer reden om er goed over na te denken.
Welke sanitaire voorzieningen en hoeveel zijn er nodig?
Maak een plan voordat je de toiletten gaat (ver)bouwen. Hoeveel mensen moeten er gebruik van maken? En hoe vaak? Maak genoeg toiletten, wasbakken en kranen zodat niemand in de rij hoeft te staan tijdens een werkdag. Denk ook aan voldoende handdoek automaten en zeepdispensers. Geef alles een vaste plek, waar mensen elkaar niet in de weg hoeven lopen. In de arbowet staat niet duidelijk hoeveel toiletten je minimaal moet hebben in een kantoor. Richtlijn is wel dat je per 15 medewerkers een toilet en een wastafel moet hebben.
Dames- en herentoiletten apart?
Ook al zie je steeds meer gender neutrale toiletten, niet overal is dit al helemaal ingeburgerd. Het is ook niet altijd handig. Een damestoilet is meestal anders ingericht dan een herentoilet. Denk aan de handige urinoirs voor mannen. Daar hebben vrouwen niet veel aan. En in een damestoilet wil je dameshygiëne artikelen weg kunnen gooien. Inlegkruisjes en tampons zijn restafval, deze mag je niet door het toilet spoelen. Stevige geurvrije afvalbakken zijn noodzakelijk.
Openbare toiletruimtes in horeca
Heb je een horecazaak? Dan wil je nog meer doelgroepen goed bedienen met de sanitaire voorzieningen. Denk aan een invalide toilet. Met een hoge pot en steunen langs de zijkanten. En een plek voor jonge kinderen of baby’s. Zorg daarom ook voor een verschoontafel. En een baby luierbox om vieze luiers hygiënisch op te kunnen ruimen. Zo voorkom je stankoverlast.
Algemene tips voor nette toiletten
Om ervoor te zorgen dat iedereen in het toilet zich netjes gedraagt, kun je aanwijzingen ophangen. Geef duidelijk aan wat er wel en niet door het toilet gespoeld mag worden. Om verstoppingen te voorkomen. En geef aan welke afvalboxen waarvoor bedoeld zijn. Zorg ook altijd voor voldoende toiletpapier. En vul zeep en handdoeken op tijd aan. Maak ook een lijst waarop te zien is wanneer er voor het laatst is schoongemaakt. En zorg dat dat vaak genoeg is. Als mensen zien dat het netjes is, houden ze dat ook graag zo.