Arbodienst of bedrijfsarts verplicht voor werkgevers sinds 1 juli 2018

Hoe kies je de juiste bedrijfsarts voor jouw onderneming?

arbodiens of bedrijfsarts verplicht

Sinds 1 juli 2018 moet iedere werkgever beschikken over een basiscontract met een bedrijfsarts. Goed om te weten, maar waarom is een bedrijfsarts nodig? Een bedrijfsarts kan ervoor zorgen dat het ziekteverzuim binnen jouw organisatie teruggedrongen wordt. De arts kan ook begeleiding bieden bij ziekte. Een goede bedrijfsarts aannemen is dan ook zeer verstandig. Maar waar en hoe vind je zo iemand? We geven drie tips die je kunnen helpen!

Een goede klik

Een bedrijfsarts moet zonder twijfel goed bij jouw bedrijf passen. Daarom kan je een gesprek aangaan met de arts, zodat jullie beide op één lijn zitten qua verwachtingen en wensen. Daarnaast zal de bedrijfsarts jouw onderneming moeten leren kennen. Dat neemt niet weg dat jij je ook zal moeten verdiepen in de arts. Simpel gezegd, er moet een klik zijn tussen de organisatie en de bedrijfsarts. Bovendien moet de arts de grootte van jouw onderneming aan kunnen. Tevens is het handig dat de bedrijfsarts affiniteit heeft met de sector waarin de onderneming zit, zodat hij weet wat de medewerkers precies doen. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar wel mooi meegenomen.

Bron van advies

De bedrijfsarts heeft uiteraard verplichte taken die hij moet uitvoeren, maar de arts kan jou ook advies geven over jouw onderneming. Dit zou kunnen gaan over hoe je het ziekteverzuim kan verkorten of terugdringen, maar de bedrijfsarts kan ook advies geven over wat hij hoort van de medewerkers. Hierbij draait het dus niet om een individuele collega, maar om het hele bedrijf. Er zouden bepaalde trends kunnen zitten in de oorzaken van het verzuim, maar de arts kan ook informatie krijgen over wat de medewerkers vinden van de leiderschapsstijl of de organisatiecultuur binnen jouw onderneming.

Geheimhoudingsplicht

De bedrijfsarts mag dan wel advies geven aan jou, maar hij mag nooit medische informatie delen. De arts heeft namelijk een geheimhoudingsplicht. De bedrijfsarts mag deze gegevens ook niet delen andere personen binnen de organisatie. Hij mag wel de werkgever informeren over wat de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer zijn binnen het werk. Tevens mag de bedrijfsarts aangeven wanneer hij verwacht dat de werknemer weer op normale basis kan komen werken.

Nog een laatste tip: zorg ervoor dat je bedrijfsarts BIG-geregistreerd is. Deze registratie geeft je meer duidelijkheid over de deskundigheid en bevoegdheden van de arts. Iedere bedrijfsarts die in het BIG register is opgenomen, is door de wet bevoegd om zijn/haar titel uit te voeren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.