Armoede neemt toe bij ondernemers

13  maart  2005 – Bron: ANP
DEN HAAG – De armoede onder zelfstandige ondernemers is in de jaren ‘90 toegenomen. In 1989 leefden nog 40.100 kleine winkeliers, boeren en andere kleine ondernemers onder de armoedegrens. In 2000, het meest recente jaar waarover het CBS gegevens beschikbaar heeft, lag dat aantal op 47.600 of 13,3 procent van de zelfstandige ondernemers.

Dat staat in een onderzoek van het Economisch Instituut Midden- en kleinbedrijf (EIM). Vrouwen, ondernemers jonger dan 45 jaar, allochtonen en alleenstaanden zijn oververtegenwoordigd in de groep van zelfstandige ondernemers met een inkomen op of onder bijstandsniveau. De toename van de armoede in deze categorie bedrijven heeft een aantal oorzaken.

Zo nam het aantal startende ondernemers en eenmansbedrijven tussen 1989 en 2000 toe. Deze groepen ondernemers hebben een hoger risico om in armoede te vervallen. Starters investeren veel en moeten een plaats in de markt veroveren, waarbij het eigen inkomen nogal eens de sluitpost op de begroting is. Alleenstaande ondernemers kunnen nooit terugvallen op de portemonnee van andere gezinsleden, waardoor ze relatief kwetsbaar zijn, als het met de inkomsten uit het bedrijf tegenzit.Volgens J. Rats, secretaris Economische Zaken bij MKB Nederland, kan het bijna niet anders dat het armoedepercentage de afgelopen jaren verder is gestegen. ,,Exacte cijfers hebben we niet, maar alle sectoren, van detailhandel tot horeca en kleine bouwbedrijven, hebben het de laatste jaren moeilijk gehad.’’

Eind december bracht onderzoeksbureau Graydon nog naar buiten dat het aantal particulieren en kleine ondernemers dat gebruik maakt van schuldsanering in 2004 met eenderde was toegenomen. In 2004 waren er 14.727 mensen die feitelijk failliet gingen en op wie de wettelijke schuldsaneringsregeling werd toegepast. Ook het aantal faillissementen nam toe.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.