Het zal je maar gebeuren. Iemand struikelt en breekt een arm, wordt onwel en zakt in elkaar. Daarvoor moeten er altijd BHV’ers, ofwel Bedrijfshulpverleners aanwezig zijn op de werkvloer. Heb jij over veiligheid nagedacht binnen jouw bedrijf?
BHV is verplicht voor ieder bedrijf
Voor iedere organisatie die meer dan één werknemer in dienst heeft, is BHV verplicht. Als je alleen werkt hoeft het natuurlijk niet. Maar werk je met meerderen, dan moeten er BHV’ers aanwezig zijn. Ook als je zelfstandig ondernemer bent en je hebt klanten, patiënten, vakantiekrachten of bezoekers rondlopen op de werkvloer is BHV verplicht.
Hoeveel BHV’ers heb je nodig?
BHV is dus verplicht bij bedrijven die met meer dan één persoon op de werkvloer zijn. Dat hoeven dus niet per se vaste werknemers te zijn. Maar hoeveel BHV’ers moet je dan hebben? Dit is niet wettelijk vastgelegd en moeten organisaties zelf bepalen aan de hand van de grootte en gezondheidsrisico’s van het bedrijf. Er moeten hoe dan ook voldoende BHV’ers aanwezig zijn. Houd in ieder geval 1 BHV’er per 50 medewerkers aan. Daarbij moet rekening gehouden worden met vakanties en afwezigheid van personeel. Er moet in ieder geval te allen tijde een BHV’er aanwezig zijn.
Risico Inventarisatie- en Evaluatie
Neem je personeel in dienst, dan moet je een Risico Inventarisatie- en Evaluatie (RIE) opstellen. Hierin staan alle maatregelen en voorzieningen met betrekking tot de veiligheid van je personeel. Hieruit volgt ook wie de bedrijfshulpverleners zijn en wie gewaarschuwd moet worden in geval van ongevallen of calamiteiten. Ook moet er een ontruimingsplan worden gemaakt. Iedereen in een bedrijfspand moet tenslotte weten waar nooduitgangen zijn. Daarom is het goed als er minimaal één keer per jaar een ontruimingsoefening wordt gedaan. Tenslotte moet de communicatie goed en duidelijk zijn.
BHV cursussen
Als je verplicht bent om BHV’ers in huis te hebben, moet je ook één of meerdere werknemers opleiden die vervolgens aangewezen kunnen worden om BHV-taken uit te voeren. Je kunt je werknemers dan een BHV cursus laten volgen. Als BHV’er moet je tenslotte voldoende kennis en ervaring hebben. Met een gecertificeerde BHV cursus wordt men in slechts 2 dagen opgeleid tot BHV’er. In de cursus leer je over het bestrijden van brand, ontruiming, communicatie en hoe je moet handelen bij levensbedreigende situaties. Uiteraard is de praktijk dé manier om het goed te leren. Cursussen kunnen online worden gevolgd, thuis of op het werk. Ook kunnen zowel BHV’ers als BHV opgeleide werknemers aanvullende cursussen volgen om kennis en ervaring uit te breiden of op peil te houden.
Ook moet er in iedere unit van een bedrijf (ruimte of afdeling) een EHBO-koffer aanwezig zijn die veilig en gebruiksvriendelijk moet zijn. Een EHBO-koffer moet tenslotte ook door mensen zonder EHBO kennis te gebruiken zijn. Heb je geen EHBO kennis? Dan kun je ook een EHBO-cursus volgen. Dit is in allerlei gevallen handig, niet alleen op het werk maar ook thuis of op straat.
Ben jij met meer dan één persoon op de werkvloer? Houd er dan rekening mee dat je mensen moet opleiden tot BHV’er. Met goede bedrijfshulpverlening ben je verzekerd van veiligheid en kunnen alle risico’s in jouw bedrijf worden geminimaliseerd.
Het is onduidelijk. Mijn baas meent dat het niet nodig is?! Dus in de late dienst is geen BHV ‘er aanwezig. Bij wie moeten we dit melden?