Jaren geleden voerde ik een actieve lobby in Den Haag. Over flexibele werktijden. Zodat moeders en vaders hun werk beter konden combineren met het opvoeden van hun kinderen. Via de media riep ik werkgevers op om ruimer te denken. Om van een verplichte aanwezigheid te verschuiven naar een manier van werken waarin taak- en resultaatgericht beoordeeld wordt of iemand zijn werk goed gedaan heeft. Hoe, op welke plek of op welk tijdstip maakt minder uit. Het zijn de resultaten waar het tenslotte om draait. Mijn idee was, dat je daarmee goed opgeleid personeel eenvoudiger aan je zou kunnen binden als werkgever. Ik zag een meer ondernemende vorm van werknemerschap voor me. En dat bleek aan te slaan.
Meer vrijheid, betere gezondheid
Dat het een goed idee was, is inmiddels gebleken. Steeds meer werkgevers kijken flexibel naar de plaats of de tijd waarop het werk gedaan wordt. Er is zelfs in 2016 een wet aangenomen, die elke werkgever verplicht om naar flexibele oplossingen te kijken met hun personeel. Het maakte ook dat een grote groep vrouwen met een hogere opleiding terug naar de arbeidsmarkt bewoog. Werkgevers gaan daarmee op een duurzame manier een relatie aan met hun werknemers. Mensen en bedrijven varen er wel bij. De extra verworven vrijheid geeft de ruimte om beter de balans te houden. Dat is goed voor de gezondheid van de medewerkers, omdat het stress reduceert. En de ommezwaai kwam net op tijd. De generatie 20-ers en 30-ers van nu, zijn erg gesteld op hun vrijheid. En zorgen net weer een beetje beter voor zichzelf. Bedrijven kunnen zich op deze manier dus goed voorbereiden op de toekomst.
Duurzame kantoren en ondernemingen
Behalve winst voor de persoonlijke vrijheid van werknemers is het flexibele werken ook goed voor het milieu. Hoe vaker we thuis werken, hoe minder we vervuilen. Over het milieu maken steeds meer mensen zich druk. Er zijn nu al afgestudeerden die niet meer bij vervuilende ondernemingen als Shell willen werken, omdat zij daar geen ‘toekomst’ zien. CO2 neutraal werken wordt denk ik de volgende stap voor bedrijven om een betere kans te maken op goed personeel. Dus richt je kantoor duurzaam in met LED verlichting en duurzaam laminaat. Bereken je ‘footprint’ en reken uit wat je als bedrijf kunt doen om CO2 neutraal te functioneren. Het fair climate fund kan je dat helpen uitrekenen. Je kunt tekorten op je milieubalans aanvullen door te investeren in projecten, die het milieu helpen. Een geweldig initiatief waarbij de investeringen gedaan worden in projecten voor de allerarmsten op deze aarde.
Is jouw bedrijf al CO2 neutraal? En denk je ook dat je daarmee behalve het milieu, de toekomst van jouw onderneming bepaalt?