Vergis je niet in Polen. Geen ander land in de EU heeft de afgelopen jaren zo goed gepresteerd als Polen. Nederlandse ondernemers kunnen profiteren van de hoogopgeleide bevolking, de stevige economische groei en de stabiliteit in het land.
Te goed
Ik wil niet naar Polen, daar gaat het te goed. Het Goede Doel zong het al in de jaren 80. Het gaat Polen inderdaad voor de wind. Dat kan voor Nederlandse ondernemers juist een reden zijn om de sprong te wagen.
Snelle groeier
Polen is een van de snelst groeiende economieën van Europa. De economie van het land is al een kwart groter dan voor het begin van de recessie. De hele Europese Unie groeide in dezelfde periode slechts 0,7%. En de verwachtingen voor Polen zijn ook goed. De Wereldbank rekent dit jaar op een groei van 3,6%. Eenzelfde percentage is mogelijk in 2016 en 2017. Dat is aanzienlijk meer dan bij andere EU-leden.
Regeltjescultuur
Nederlanders en Polen hebben veel gemeen. Polen zijn ook zakenmensen en echte ondernemers. Maar het land staat wel bekend om zijn bureaucratie. De ‘regeltjescultuur’ kan voor zand in de machine zorgen. Wie in Polen iets gedaan wil krijgen, moet rekening houden met vertraging en administratieve rompslomp.
Positief over groei
Voor Nederlandse ondernemers vormt de Poolse bureaucratie gelukkig geen grote belemmering, bleek afgelopen jaar uit een enquête door ING, Rabobank, Otto Workforce en het Nederlands-Pools Centrum voor Handelsbevordering. Het is dan wel de belangrijkste barrière voor ondernemingen die in het land actief zijn, maar toch zijn ze positief over de groei van omzet en werkgelegenheid. Nederlandse ondernemingen exporteren al voor meer dan €9 miljard naar Polen.
LEES OOK: NL Exporteert app wijst de weg bij export
EN Webshop omzet verhogen? Ga internationaal!
Gunstig investeringsklimaat
Polen wil ook graag meer buitenlandse investeerders aantrekken. Daarom heeft de overheid 14 Speciale Economische Zones in het leven geroepen. Deze zones zijn vooral gevestigd in het zuiden en noordoosten van het land. Ze bieden belastingvoordeel dat kan oplopen tot 70% van de subsidiabele investeringskosten of 2 jaar van de loonkosten. Deze zones blijven tot eind 2020 bestaan.
LEES OOK: Volop kansen voor Nederlandse export naar China
Zakendoen in Polen: tips
- De cultuur van zakendoen in Polen is formeel. Wederzijds vertrouwen is belangrijk. Dat kost tijd en geduld;
- Zoek de juiste businesspartner. Een zakenpartnerscan van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan hierbij helpen;
- In Polen telt hiërarchie zwaar. Alleen degene met beslissingsbevoegdheid kan besluiten nemen. Zorg dat u bij de juiste persoon bent;
- Bureaucratie is nog altijd een gegeven in Polen. Hou rekening met vertraging en papieren rompslomp;
- Kom meer te weten over Polen met de app NL Exporteert.