door Sunta Veerkamp, eigenaar TipsWerkendeOuders.nl.
Nederland is in Europa een middenmoter op het gebied van zwangerschaps- en ouderschapsverlof. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van adviesbureau Mercer onder 20 Europese landen. Nederland neemt in Europa de 10e plaats in als het gaat om zwanger– en ouderschapsverlof. In Nederland krijgen moeders 16 weken zwangerschaps- en 26 weken ouderschapsverlof. Zeker als je het vergelijkt met Tsjechië, dat op nummer 1 staat, komen we er in Nederland maar bekaaid vanaf. In Tsjechië krijgen vrouwen maar liefst tot 28 weken zwangerschapsverlof en 192 weken ouderschapsverlof. Spanje scoort ook hoog, vooral door het lange ouderschapsverlof van 165 weken. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Zweden zijn de zaken op dit gebied goed geregeld.
Vaders
Vaders komen er in Nederland maar bekaaid vanaf, ze hebben slechts recht op 2 dagen kraamverlof. Vergeleken met andere Europese landen is dit erg weinig. Vaders in Noorwegen krijgen bijvoorbeeld 60 dagen verlof. In Finland, Spanje en Denemarken krijgen ze 10 dagen verlof. In Oostenrijk, Cyprus en Ierland is juist niets vastgelegd, het kan dus nog slechter.
Uitbreiding
Het lijkt er op dat nog dit jaar de Nederlandse verlofregeling worden uitgebreid, bijvoorbeeld als een kind na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven. Maar ook medewerkers die een jaar of langer in dienst zijn van een organisatie, mogen zelf bepalen wanneer ze hun ouderschapsverlof opnemen. Verder wordt het vaderschapsverlof wordt uitgebreid van 2 naar 5 dagen (waarvan 3 onbetaald).