Personeel in dienst nemen als zelfstandig ondernemer, of liever niet?

personeel in dienstJe hebt een eenmanszaak en je komt handen tekort, omdat het goed gaat met de zaak? Dan kun je personeel in dienst nemen of met tijdelijke of freelance krachten werken. Je kunt ook denken aan uitzendkrachten of stagiaires. Dat neemt veel zorgen weg, maar is per uur wat duurder. Je kunt ook denken aan strategische samenwerkingen met andere ondernemers. Of eerst zelf efficiënter en slimmer werken, voordat je de stap neemt naar personeel in dienst.

Personeel in dienst nemen

Als jouw bedrijf duurzaam groeit en je wilt voor langere tijd personeel inhuren, dan is een vast dienstverband veruit het voordeligst. Het brengt echter veel administratieve rompslomp met zich mee voor de belastingen. En je moet je verzekeren tegen ziekte en letselschade. Verdiep je goed in de risico’s die je loopt. Vraag het na bij de belastingdienst, het UWV en een verzekeraar zoals Palsletselschade. Ook als je met uitzendkrachten werkt moet je je goed laten informeren welke aansprakelijkheden je hebt als er iets gebeurt op de werkvloer.

Uitzendkrachten en stagiaires

Voor een uitzendkracht betaal je een vast bedrag per uur. De meeste risico’s en de gehele administratie wordt je uit handen genomen door het uitzendbureau. Het is ideaal als je seizoenswerk hebt of tijdelijk iemand nodig hebt. Een stagiaire kost je veel tijd, omdat deze begeleiding nodig heeft, maar is natuurlijk een goedkope kracht. Als je een student op HBO niveau als stagiair wilt betrekken bij je werkzaamheden, is het wel belangrijk te weten dat je bedrijf al meerdere medewerkers moet hebben. Als eenmanszaak kun je wel MBO studenten begeleiden. Voor uitzendkrachten en stagiaires ben jij als werkgever wel verantwoordelijk en in sommige gevallen aansprakelijk voor schade of letsel. De veiligheid op de werkvloer is belangrijk om op te letten dus.

Freelancers of strategisch samenwerken

Als je met een freelancer werkt, dan heb je de minste ‘zorgplicht’ en kun je op elk moment stoppen met de samenwerking. Ook een strategische samenwerking met een ander bedrijf staat los van enige vorm van dienstverband of verplichting. Natuurlijk kun je samen een contract opstellen over verantwoordelijkheden voor werkzaamheden. Maar iedereen is aansprakelijk voor zichzelf. Bij ziekte en schade bijvoorbeeld. Bij strategische samenwerkingen kun je bijvoorbeeld denken aan samenwerkingen waar je gezamenlijk de marketing oppakt voor twee producten of diensten die elkaar aanvullen. Dat scheelt veel tijd. Wellicht is het dan helemaal niet nodig om personeel in dienst te nemen.

En heb je jouw eigen productiviteit wel eens onder de loep genomen? Kun je beter plannen? Taken automatiseren of gewoon nalaten? Het kan zo een halve werkweek schelen als je alleen nog doet wat werkelijk bijdraagt aan je omzet en je winst.

Hoe pak jij dat aan?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.