Scheiden met een eigen zaak: waar moet je op letten?

ScheidenEen scheiding is altijd een vervelend hoofdstuk in je leven, maar als een van de partners en eigen bedrijf heeft is een breuk vaak nóg complexer. Hoe regel je de zaken omtrent je zaak als je in scheiding ligt? We schetsen vier situaties.

Een van de partners heeft een bedrijf

Als je gaat scheiden en een van de partners heeft een eigen bedrijf, dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat het bedrijf in gevaar komt. Bij de verdeling wordt dan ook gekeken naar de continuïteit van de onderneming. Volgens welk principe de zaak verdeeld wordt is afhankelijk van de manier waarop jullie getrouwd zijn.

  • Verdeling onderneming in gemeenschap van goederen

Als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, dan betekent dit dat het bedrijf, net als de inboedel, spaargelden en schulden, evenredig verdeeld wordt. Als een van jullie door wil met het bedrijf, zal hij/zij dus de ander moeten uitkopen. Hiervoor is het nodig om de waarde van het bedrijf te bepalen. De rechter gaat er namelijk vanuit dat alle inkomsten, inclusief de winst van het bedrijf, eerlijk verdeeld moeten worden tijdens de looptijd van het huwelijk.

Het uitkoopbedrag kan natuurlijk hoog oplopen. Er wordt in dit geval dan ook rekening gehouden met de continuïteit van het bedrijf: als het bedrijf door het uitkoopbedrag niet (goed) verder kan, zal er een andere regeling getroffen moeten worden. Dan kan er bijvoorbeeld besloten worden tot een uitkoop afbetaling in termijnen.

  • Verdeling onderneming onder huwelijkse voorwaarden

Als jullie getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden, dan staat in deze akte beschreven hoe het bedrijf verdeeld wordt bij scheiding. In een zogenoemd verrekenbeding kun je de verdeling van het bedrijf in de huwelijkse voorwaarden laten opnemen. Is de verdeling van het bedrijf hier niet in beschreven? Dan wordt de waarde van het bedrijf verdeeld zoals bij een huwelijk in gemeenschap van goederen.

Twee ondernemers, één bedrijf

  • Scheiden, maar doorgaan met het bedrijf

Een scheiding hoeft niet direct het einde van jullie samenwerking te betekenen. Misschien is het wel een heel goed idee om het bedrijf samen voort te zetten, bijvoorbeeld omdat jullie samenwerking er juist voor zorgt dat het zo goed gaat met de onderneming. Het is in dit geval natuurlijk heel belangrijk om goede afspraken te maken en het contract nog eens grondig te doorlopen.

  • Scheiden, en in je eentje met het bedrijf verder

Als een van de partners alleen doorgaat met het bedrijf, dan zal hij/zij de ander moeten uitkopen. Het uitkopen van een partner of vennoot is administratief gezien veel arbeidsintensief werk. Er moet vaak een notaris, advocaat, adviseur en bank aan te pas komen. Bovendien moet je besluiten wie van de twee er doorgaat met het bedrijf. Je kunt ook samen besluiten het bedrijf te verkopen.

Bij de verdeling van een bedrijf komen gegarandeerd meer dingen kijken dan alleen de verdeling van de vastgestelde waarde van de onderneming. Behalve dat je moet nadenken over de manier waarop het bedrijf verdergaat, moet je ook letten op de verdeling van de niet-waardevolle inboedel, de alimentatieregeling en de verdeling van het opgebouwde pensioen. Omdat een scheiding nou een maal ingewikkelder is bij koppels met een eigen bedrijf dan bij koppels zonder bedrijf, is het extra belangrijk om alles goed te regelen. Een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat kan helpen om alles in goede banen te laten verlopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.