Een AVB verzekering is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die voor vrijwel alle bedrijven belangrijk is. Bijvoorbeeld als je als zzp’er een kapsalon hebt en schade toebrengt aan spullen van een klant of aan de klant zelf. Ook als je als adviseur werkt bestaat er altijd een risico dat er schade aan spullen van de opdrachtgever ontstaat. Denk maar aan het kopje koffie dat per ongeluk over een laptop kan vallen. Of aan het breken van een ruitje als je daartegen aanstoot. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voorziet in een vergoeding van personenschade en zaakschade. Het is iets anders dan de beroepsaansprakelijkheid verzekering, waarmee je je kunt verzekeren tegen schade die ontstaat door verkeerd advies, slechte kwaliteit van werk of het niet (tijdig) kunnen leveren van goederen.
AVB verzekering en werken op locatie
Heb je een bedrijf waarbij je op locatie werkt? Dan is het zeker belangrijk om een AVB verzekering af te sluiten. Er bestaat altijd een kans, hoe klein ook, dat je bij de uitvoering van werkzaamheden onbedoeld schade toebrengt aan spullen of aan een persoon. Je bent als zzp’er of als bedrijf in het MKB verantwoordelijk voor de schade die je toebrengt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Ontstaat er schade? Dan kan de andere partij een claim indienen en dat kan grote gevolgen hebben. Zelfs zo groot dat de voortgang van je bedrijf in gevaar komt. Daarom is het verstandig een AVB verzekering af te sluiten als je op locatie werkt.
Werken vanuit bedrijfspand waar je klanten ontvangt
Werk je vanuit een eigen bedrijfspand waar je klanten ontvangt? Zoals een schoonheidssalon of kantoor dan is het ook verstandig een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. Net als op locatie is het in je eigen bedrijfspand mogelijk dat er schade aan spullen van anderen of aan een persoon ontstaat. Denk maar aan het gebruik van chemische middelen als je als kapster haar gaat verven en dat misgaat. Of als je een kleed hebt liggen op kantoor waar een klant achter blijft haken en struikelt met letselschade tot gevolg. De schade die daarvan het gevolg is, komt op basis van een AVB verzekering voor een vergoeding in aanmerking.
Schade die jouw personeel toebrengt
Heb je personeel in dienst? Dan is het ook mogelijk dat een medewerker per ongeluk schade veroorzaakt aan een ander of aan spullen. Een AVB verzekering dekt ook de schade die personeel veroorzaakt. Het is ook zo dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekking biedt als een personeelslid bijvoorbeeld een ongeluk krijgt. Als deze werknemer jouw bedrijf daarvoor aansprakelijk stelt, kan dat voor groot financieel leed zorgen. De verzekering biedt in dat geval echter uitkomst, want je aansprakelijkheid valt onder de dekking. Het is een verzekering die dekking biedt tegen financiële gevolgen die ontstaan naar aanleiding van schadeclaims.
Werken met gehuurde goederen
Veel bedrijven maken gebruik van gehuurde gereedschappen en groot materieel. Denk maar aan een schilder die een steiger huurt om de buitenkant van een gevel te schilderen. Of aan een klusvrouw die een behangstoomapparaat huurt om behang van een wand af te krijgen. Er bestaat altijd een risico dat er schade ontstaat aan spullen die je huurt. Ook in dat geval is het belangrijk om terug te kunnen vallen op de dekking van een AVB verzekering. Mocht er dan schade aan gehuurde spullen ontstaan dan is het mogelijk een beroep te doen op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dat geldt overigens eveneens voor spullen die je voor de uitvoering van werkzaamheden leent bij een ander.
Schade aan verkochte producten
Een AVB verzekering komt ook nog van pas als je spullen verkoopt en het blijkt dat er schade aan een product is ontstaan. In een dergelijke situatie kan de koper een schadeclaim indienen en de verzekering dekt dan de schade. Uiteraard is de dekking van een AVB verzekering niet van toepassing als je met opzet schade veroorzaakt.